Ως ειδικός ψυχικής υγείας συναντώ παιδιά τα οποία ταλαιπωρούνται από αγχώδεις διαταραχές, οι οποίες εκδηλώνονται με συμπτώματα όπως τικ, διαταραχές ύπνου, κρίσεις πανικού, φοβίες, σωματικές ενοχλήσεις. Πολλά παιδιά βιώνουν τις αγχωτικές σκέψεις και τα συναισθήματα τα οποία δημιουργούνται εξαιτίας τους ως πραγματικές, η συμπεριφορά τους καθορίζεται από αυτό και υποφέρουν.
Το Πρόγραμμα Διαχείρισης Άγχος παιδιών και εφήβων βασίζεται στο μοντέλο Γνωσιακής Θεραπείας Μέσω της Ενσυνειδητότητας (Mindfulness-Based Cognitive Therapy), το οποίο εφαρμόζεται από ειδικούς ψυχικής υγείας σε Ευρώπη και Αμερική. Αποτελείται από 12 ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες, στις οποίες συνδυάζεται η Γνωσιακή Θεραπεία με την Ενσυνειδητότητα (Mindfulness). Τα παιδιά κατά τη διάρκεια των συνεδριών μαθαίνουν να εστιάζουν στο παρόν μέσω της αναπνοής και των αισθήσεών τους. Επιπλέον, δίνονται ερεθίσματα με την ανάγνωση θεραπευτικών ιστοριών και τις συζητήσεις γύρω από όσα προβληματίζουν τα παιδιά. Η παρέμβαση συνεχίζεται στο σπίτι με την πρακτική εξάσκηση και την τήρηση ημερολογίων.
Ο συνδυασμός των δύο προσεγγίσεων παρότι μοιάζει παράδοξος έχει μεγάλη αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του άγχους σε παιδιά και ενήλικες. Με το Mindfulness, τα παιδιά και οι έφηβοι μαθαίνουν να καλλιεργούν την επίγνωσή τους, παίρνοντας τη θέση του παρατηρητή των εμπειριών τους και να τις αποδέχονται όπως είναι. Με την Γνωσιακή Θεραπεία στόχος είναι η αλλαγή της συμπεριφοράς τους, η οποία επιτυγχάνεται όσο αυξάνεται η αποδοχή των εμπειριών τους. Με αυτό το θεραπευτικό μοντέλο τα παιδιά και οι έφηβοι δεν νιώθουν ότι κάνουν θεραπεία αλλά ότι εκπαιδεύονται σε έναν νέο τρόπο σκέψης ο οποίος τους προσφέρει ηρεμία και ασφάλεια.
Όταν νιώθεις άγχος θυμήσου ότι είσαι ακόμη εσύ, δεν είσαι το άγχος σου

Deanne Repich