Όλο και περισσότερα σχολεία σε Ευρώπη και Αμερική εντάσσουν την Ενσυνειδητότητα (Mindfulness) στο πρόγραμμα της τάξης τους. Μάλιστα, η κυβέρνηση της Αγγλίας υποστηρίξει ότι όλα τα παιδιά, σε όλα τα σχολεία πρέπει να διδάσκονται την Ενσυνειδητότητα. Οι λόγοι είναι πολλοί και έχουν τεκμηριωθεί με επιστημονικές έρευνες. Το Mindfulness βοηθάει τους μαθητές να νιώσουν ηρεμία και έτσι να ελέγξουν την προσοχή τους και την προσαρμοστικότητά τους. Συμβάλει στη ρύθμιση των συναισθημάτων των παιδιών και στην ανάπτυξη της ψυχική ανθεκτικότητά τους. Συγκεκριμένα, μαθαίνουν να ρυθμίζουν το άγχος τους, να αντέχουν την βαρεμάρα, να ελέγχουν την παρορμητικότητά τους και τον θυμό τους.
Στην Ελλάδα, έχει αρχίσει, τα τελευταία χρόνια, να διαφαίνεται η ανάγκη των μαθητών, όλων των βαθμίδων, για ηρεμία και ευχαρίστηση στο σχολικό πλαίσιο. Η καλλιέργεια της ηρεμίας θα τους βοηθήσει να ανταπεξέλθουν, χωρίς ένταση, στις σχολικές υποχρεώσεις τους και επιπλέον να είναι αποδοτικότεροι.
Για όλους αυτούς τους σημαντικούς λόγους δημιουργήθηκε το πρόγραμμα Mindfulness στα Σχολεία. Σε εβδομαδιαία βάση, για μικρό χρονικό διάστημα και σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό της τάξης, οι μαθητές διδάσκονται με βιωματικό τρόπο το Mindfulness. Τεχνικές χαλάρωσης, αναπνοές, συγκέντρωση στις αισθήσεις είναι κάποια από τα «εργαλεία» του Mindfulness. Στη συνέχεια έχει τη δυνατότητα ο εκπαιδευτικός να το εφαρμόζει μόνος τους με τους μαθητές του καθημερινά για λίγα μόνο λεπτά, στην αρχή της ημέρας ή/και όταν χρειάζεται να ξαναβρούν την ηρεμία τους. Για να διδάσκω αποτελεσματικά το Mindfulness στα Σχολεία έχω εκπαιδευτεί από τα Mindful Schools της Καλιφόρνια.
Αν κάθε 8χρονο παιδί στον κόσμο διδαχθεί τον διαλογισμό, θα εξαλείψουμε τη βία από τον κόσμο μέσα σε μια γενιά

Δαλάϊ Λάμα