Σύμφωνα με το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), διεθνώς Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), η ΔΕΠΥ είναι μια από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, η οποία συνεχίζεται, κατά ένα σημαντικό ποσοστό, και στην ενήλικη ζωή. Η διάγνωση της ΔΕΠΥ δεν είναι εύκολα κατανοητή από το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και δεν είναι αποδεκτή από όλες τις επιστημονικές ομάδες. Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ΔΕΠΥ είναι η διάσπαση προσοχής, η παρορμητικότητα και η υπερκινητικότητα.
Τα παιδιά και οι έφηβοι που εμφανίζουν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ συχνά έχουν δυσκολίες στην σχολική επίδοση καθώς και στις κοινωνικές τους σχέσεις. Ως εκ τούτου, πολλά από τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και άγχος το οποίο δεν μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά.
Τα τελευταία χρόνια η διεθνής επιστημονική κοινότητα ερευνά την αποτελεσματικότητα του Mindfulness για την διαχείριση των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και όλο και περισσότεροι γονείς στο εξωτερικό εκπαιδεύουν τα παιδιά τους να χρησιμοποιούν την Ενσυνειδητότητα στην καθημερινότητά τους.
Στο ατομικό ή ομαδικό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης της ΔΕΠΥ παιδιών και εφήβων εφαρμόζω τεχνικές από διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις όπως συμβουλευτική, παιγνιοθεραπεία, χαλάρωση και Γνωσιακή Θεραπεία Μέσω της Ενσυνειδητότητας (Mindfulness-Based Cognitive Therapy). Τα παιδιά και οι έφηβοι μιλούν για όσα βιώνουν στο σχολείο, για τις σχέσεις τους με τους συμμαθητές τους και τους γονείς τους. Επίσης, μέσα από το παιχνίδι εκπαιδεύονται σε κοινωνικές δεξιότητες, μαθαίνουν να μην παρασύρονται από τις σκέψεις τους και να έχουν αυτοέλεγχο, βρίσκοντας αποτελεσματικότερες τρόπους για να διαχειριστούν την υπερκινητικότητα, την παρορμητικότητα και την νευρικότητά τους.
Ο καθένας είναι μια ιδιοφυία. Αλλά αν κρίνεις ένα ψάρι για την ικανότητά του να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο, θα περάσει όλη του τη ζωή πιστεύοντας ότι είναι ανόητο.

Albert Einstein