Γονείς & Άγχος

Γονείς & άγχος. Συχνά, οι γονείς δοκιμάζονται με συναισθήματα ενοχής, φόβου και αποτυχίας, παρόλο που μπορεί να είναι αφοσιωμένοι γονείς οι οποίοι αγαπούν τα παιδιά τους και θέλουν το καλύτερο για εκείνα.

Ενσυνείδητη ανατροφή

Ενσυνείδητη ανατροφή είναι να έχουμε επίγνωση ότι κάνουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας κάθε στιγμή και η ικανότητα να έχουμε κατανόηση και συμπόνοια για τους εαυτούς μας όταν δεν κάνουμε τις καλύτερες επιλογές.
Η ιδέα είναι ότι αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε μια προβληματική κατάσταση μπορούμε τουλάχιστον να αλλάξουμε τη σχέση μας με αυτή, φροντίζοντας τους εαυτούς μας ως γονείς, υιοθετώντας μια μη κριτική στάση απέναντι σε εμάς και το πρόβλημα.
Το πρόγραμμα βασίζεται στο Nurturing Parents-Mindfulness Based Parenting Program και είναι σχεδιασμένο να εφαρμόζεται σε γονείς που αντιμετωπίζουν ποικίλες αγχωγόνες καταστάσεις λόγω του γονεϊκού τους ρόλου καθώς και των υπολοίπων ρόλων που έχουν αναλάβει ταυτόχρονα στη ζωή τους. Οι γονείς μαθαίνουν τεχνικές ενσυνειδητότητας ώστε να βρουν την εσωτερική τους ηρεμία και μέσα από αυτό να καταφέρουν να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα το άγχος τους εστιάζοντας στο παρόν. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί από την Δρ. Eluned Gold, διεθνώς αναγνωρισμένη Ψυχολόγο και Δασκάλα Mindfulness. Εφαρμόζεται παγκοσμίως σε σχολεία και οργανισμούς. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται από εμένα σε γονείς βρεφών με νευροαναπτυξιακές δυσκολίες στην ΕΛΕΠΑΠ Αθήνας καθώς και ιδιωτικά σε γονείς όλων των κατηγοριών.

Αντιμετώπιση άγχους

Οι συνεδρίες είναι συνήθως ομαδικές, διάρκειας 2 ωρών για διάστημα 8 εβδομάδων. Οι γονείς εκπαιδεύονται κατά τη διάρκεια των συνεδριών και επιπλέον λαμβάνουν βοηθητικό υλικό για τη διαχείριση του άγχους στο σπίτι. Το πρόγραμμα ερευνάται από το Πανεπιστήμιο Bangor της Ουαλίας, ένα από τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα Mindfulness παγκοσμίως, με το οποίο έχω συνεργασία σε ερευνητικό και θεραπευτικό επίπεδο.

Γονείς & Άγχος - Mindfulness Kids Athens

Γονείς & Άγχος – Mindfulness Kids Athens

Η ενσυνείδητη ανατροφή των παιδιών είναι η πιο δύσκολη δουλειά στον πλανήτη, αλλά επίσης είναι κι αυτή που έχει μπορεί να προσφέρει το βαθύτερο είδος ικανοποίησης κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής και τα δυνατότερα συναισθήματα διασύνδεσης και ανήκειν σε μια κοινότητα

John Kabat-Zinn