Αντιμετώπιση άγχους

Αντιμετώπιση άγχους. Τον περισσότερο χρόνο της ημέρας μας τον περνάμε ανησυχώντας για το μέλλον ή σκεπτόμενοι το παρελθόν, συχνά κρίνοντας τον εαυτό μας για ό,τι δεν πήγε καλά στη ζωή μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αγχωνόμαστε υπερβολικά για πράγματα τα οποία δεν συνδέονται με την πραγματικότητα της παρούσας στιγμής.

Η μέθοδος Mindfulness αφορά στην καλλιέργεια μιας συνειδητής στάσης ζωής, η οποία μας βοηθάει να διατηρούμε την ψυχική μας ισορροπία ακόμα και όταν οι συναισθηματικές ή σωματικές δυσκολίες φέρνουν «τα πάνω κάτω» στη ζωή μας. Με λίγα λόγια μαθαίνουμε να έχουμε επίγνωση των σκέψεων, των συναισθημάτων, χωρίς να τις κρίνουμε ως καλές ή κακές. Με το Mindfulness καταφέρνουμε να παρατηρούμε τον εσωτερικό και εξωτερικό μας κόσμο χωρίς να βυθιζόμαστε στις σκέψεις μας και να παρασυρόμαστε από τα συναισθήματά μας. Κατά αυτόν τον τρόπο δεν αφήνουμε τη ζωή να περνάει, αντίθετα μαθαίνουμε να ζούμε την κάθε στιγμή στο μέγιστο.

Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) 

Το Πρόγραμμα Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) δημιουργήθηκε από τον ψυχίατρο Dr.J.Kabat-Zinn και πλέον αποτελεί ένα από τα γνωστότερα και σημαντικότερα προγράμματα αντιμετώπισης συναισθηματικών δυσκολιών και βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ανθρώπων παγκοσμίως. Έχει υιοθετηθεί από νοσοκομεία και οργανισμούς στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία, όπου και έχει ενσωματωθεί στον επίσημο κατάλογο αναγνωρισμένων εφαρμογών ψυχικής υγείας του Υπουργείου Υγείας. Διεξάγεται ετησίως στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και τα τελευταία 30 χρόνια περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα με επιτυχία.

Το Mindfulness εφαρμόζεται, με μεγάλη αποτελεσματικότητα, σε σχολεία στην Αγγλία, στην Αμερική καθώς και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με στόχο τη διαχείριση του άγχους των παιδιών και τη βελτίωση της απόδοσής τους. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε στο Mindfulness είναι η παρατήρηση της αναπνοή μας, του σώματός μας, οι ασκήσεις γιόγκα, οι καθοδηγούμενοι οραματισμοί, η εστίαση στις αισθήσεις μας κ.α.

Αντιμετώπιση άγχους - Mindfulness Kids Athens

Αντιμετώπιση άγχους – Mindfulness Kids Athens

Ό,τι κι αν σας έχει συμβεί, έχει ήδη συμβεί, το σημαντικό ερώτημα είναι πώς πρόκειται να το χειριστείτε; Καλώς ή κακώς το παρόν είναι το μόνο που έχουμε διαθέσιμο

Jon Kabat-Zinn