Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού- Δικαίωμα στη Ζωή

Ενσυνειδητότητα και Κοινωνικά Δίκτυα
Ενσυνειδητότητα και Κοινωνικά Δίκτυα (Social Media)
November 20, 2018

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού- Δικαίωμα στη Ζωή

Η σημερινή ημέρα είναι μια μέρα υπενθύμισης του σεβασμού στην ανθρώπινη ύπαρξη, του σεβασμού στη ζωή, του σεβασμού στα παιδιά. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, κάθε άτομο κάτω των 18 ετών θεωρείται παιδί και έχει δικαιώματα. Το σημαντικότερο κείμενο για τα δικαιώματα των παιδιών, είναι η ∆ιεθνής Σύµβαση για τα ∆ικαιώµατα του Παιδιού του 1989 που την έχουν υπογράψει 191 χώρες και είναι νόμος στην χώρα μας (http://www.0-18.gr/downloads/entipo_simbasi_ex.pdf).

Τα δικαιώματα των παιδιών χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, στην προστασία από κάθε μορφής εκμετάλλευση και κακοποίηση, στις παροχές σε σχέση με την υγεία, την πρόνοια, την εκπαίδευση και στην συμμετοχή στην ψυχαγωγία, στην έκφραση γνώμης κ.α. Πολλά από τα παραπάνω μπορεί να τα θεωρούμε αυτονόητα ως δικαιώματα οποιουδήποτε ατόμου, αλλά συχνά δεν είναι ισχύουν για όλα τα παιδιά. Επίσης, μπορεί να νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε, σε απόλυτο βαθμό, τι γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών. Μπορούμε όμως να ξεκινήσουμε από το δικό μας μικροσύστημα το οποίο περιλαμβάνει, εκτός από την οικογένειά μας, το σχολείο, τις παρέες των παιδιών αλλά και οποιοδήποτε παιδί συναντάμε στην καθημερινότητά μας. Δεν χρειάζεται να είμαστε γονείς ή ειδικοί για να φροντίσουμε τα δικαιώματα των παιδιών στη ζωή, το οποίο δεν σημαίνει απλώς ύπαρξη αλλά  ζωή με αξιοπρέπεια, έχοντας τα απαραίτητα για την επιβίωση και την ψυχική υγεία τους.

Γιατί όμως είναι σημαντικό να προστατέψουμε τα δικαιώματα οποιουδήποτε παιδιού; Γιατί όταν υπερασπιζόμαστε τα παιδιά φροντίζουμε για όλη την ανθρωπότητα. Γιατί δεν υπάρχει κανείς άλλος να τα προστατέψει. Γιατί, όπως είχε πει και ο Mahatma Gandhi, το μεγαλείο ενός έθνους αξιολογείται από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα πιο αδύναμα μέλη του, όπως είναι τα παιδιά. Γιατί είναι το μέλλον μας.

Συχνά σκεφτόμαστε ότι χρειάζεται να γίνουν μεγάλες αλλαγές για να αλλάξουν τα πράγματα, ωστόσο από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε, σίγουρα πρώτα από εμάς.

Αλεξάνδρα Ανδρικοπούλου
Αλεξάνδρα Ανδρικοπούλου
Κοινωνική Λειτουργός-Οικογενειακή Θεραπεύτρια | MSc Συμβουλευτικής Ψυχολογίας | Εκπαιδεύτρια Mindfulness | Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *