Βιογραφικό

Αλεξάνδρα Ανδρικοπούλου - MSc Counselling Psychology University of Thessaly

Mindful Educator στο Mindful Schools - Συστημική Οικογενειακή Θεραπεύτρια


Αλεξάνδρα Ανδρικοπούλου

Η Αλεξάνδρα Ανδρικοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι απόφοιτος του ΑΤΕΙ Αθήνας, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας και έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κοινωνικού λειτουργού. Η εξειδίκευσή της είναι στην Συστημική Οικογενειακή Θεραπεία από τη Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συστημικής Θεραπείας. Οι Μεταπτυχιακές της Σπουδές είναι στην Συμβουλευτική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Υποψήφια Διδάκτωρ Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Η πολυετής κλινική εμπειρία της είναι σε δομές ψυχικής υγείας, συμβουλευτικούς σταθμούς, σχολεία, φορείς ειδικής αγωγής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Εδώ και 10 χρόνια εργάζεται ως κοινωνική λειτουργός-οικογενειακή θεραπεύτρια στην Ελληνική Εταιρία Αποκατάστασης Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ Αθήνας) παρέχοντας ατομική και ομαδική συμβουλευτική και θεραπεία σε γονείς βρεφών και παιδιών με νευροαναπτυξιακές αναπηρίες. Είναι εκπαιδεύτρια φοιτητών του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Αθήνας και επόπτρια μεταπτυχιακών φοιτητών του προγράμματος Συμβουλευτική Ψυχολογία του Πανεπιστημιού Θεσσαλίας.

Είναι πιστοποιημένη συντονίστρια σχολών γονέων σύμφωνα με το εξελικτικό σύστημα της Μαρίας Χουρδάκη. Επί πολλά έτη υπήρξε συνεργάτης του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων ως εκπαιδεύτρια σχολών γονέων σε όλες τις σχολικές βαθμίδες γενικής εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής.
Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων μεταξύ των οποίων κλινικής ψυχοπαθολογίας, τραυματοθεραπείας (EMDR), αφηγηματικής προσέγγισης στην ψυχοθεραπεία ενηλίκων και παιδιών (Narrative Therapy), γνωσιακής-συμπεριφοριστικής θεραπείας και θεραπείας εστιασμένης στη λύση (solution-focused therapy). Έχει λάβει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια με προφορικές ανακοινώσεις και έχει εκπονήσει ερευνητικές εργασίες με θέμα το άγχος των γονιών και τους τρόπους παρέμβασης.
Το ενδιαφέρον της για τις ολιστικές τεχνικές αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης την οδήγησε στην διδασκαλία της γιόγκα σε ενήλικες και παιδιά. Εκπαιδεύτηκε στην κουνταλίνι γιόγκα για ενήλικες στο Amrit Nam Sarovar School στη Γαλλία και στη γιόγκα για παιδιά στο Flower Kids Yoga στην Αθήνα.
Η διαρκής εκπαίδευσή της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό εμπλουτίστηκε με το

  • Πρόγραμμα Μείωσης Άγχους Μέσω της Εσυνειδητότητας (Mindfulness Based Stress Reduction) στο Athens Mindfulness Center.
  • Πρόγραμμα Ενσυνειδητότητας Ομάδας Γονέων για τη διαχείριση του γονεϊκού άγχους Nurturing Parents: Mindfulness based well-being for parents στο The Tavistock and Portman NHS Foundation Trust στην Αγγλία.
  • Πρόγραμμα Ενσυνειδητότητας για παιδιά και εφήβους «Mindful Schools» αποκτώντας τον τίτλο Mindful Educator.
  • Πρόγραμμα Διαχείρισης Δύσκολων Συναισθημάτων  παιδιών και εφήβων «Difficult Emotions-Mindful Schools».

Μετά από χρόνια θεωρητικής κατάρτισης, κλινικής εμπειρίας και προσωπικής εξέλιξης στη διαχείριση των δικών της θεμάτων καταφέρνει να συνδυάζει γνώσεις και πρακτικές από διαφορετικές προσεγγίσεις αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης για την θεραπεία ενηλίκων και παιδιών. Πρωτοπορώντας, με βάση το Mindfulness, δημιούργησε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα παρέμβασης για γονείς, παιδιά και εφήβους για την διαχείριση του Άγχους, των Δύσκολων Συναισθημάτων, της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής /Υπερκινητικότητας και την Ενίσχυσης της Αυτοεκτίμησης τους. Το πρόγραμμά της έχει προβληθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα social media.

Η Αλεξάνδρα Ανδρικοπούλου στηρίζει με τις υπηρεσίες της τον Επιμορφωτικό, Πολιτιστικό, Ανθρωπιστικό Σύλλογο «Όμορφος Κόσμος».  

Στόχος της είναι να μάθουμε να δεχόμαστε κάθε πρόκληση, να την διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά εστιάζοντας στο παρόν, αποδεχόμενοι τον εαυτό μας.